top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıBeton Evi

POZİTİF KELİMELER

Andrew Bennet, yaptığı TEDx konuşmasında, "abrakadabra" sözcüğünün anlamını merak ettiğini, araştırdığını söylüyor. Abrakadabra'nın, "söylediğim şeyi yaratırım" anlamına geldiğini öğrenen Bennet; kelimelerin yaratıcı gücün en güçlü kaynaklarından biri olduğunu ve hayatımızdaki enerjiyi harekete geçirmede büyük rol oynadıklarını söylüyor.


Peki, hangimiz kelimelerimizin hayatımız üzerindeki etkilerinin farkındayız? Gün içerisinde "asla, yapamam, zorundayım, daima" gibi kelimeleri ne sıklıkla kullanıp yaşantımıza yük ediyoruz?


Kuruculuğunu Noam Chomsky'nin yaptığı Dönüşümsel Dİlbilgisi/Psikodilbilim; aslında kullanılan dilin ve ağızdan çıkan cümlelerin zihinsel süreçleri etkilediğini savunuyor. Etkilenen zihnin bir sonucu olarak, kullandığımız kelimeler bize çeşitli yollarla geri dönüyor ve kendimizi bir kısır döngünün içerisinde buluyoruz. Örneğin maddi durumunu bir türlü düzeltemeyen ve ne kadar çalışırsa çalışsın yakasını borçtan kurtaramayan bir insan büyük olasılıkla çocukluğunda para ile ilgili olumsuz kodlanmıştır. Eğer "çok para mutsuzluk getirir" ya da "çok söz yalansız, çok para haramsız olmaz" gibi kelimelerle büyümüşse, bilinçaltı sürekli ona paradan uzak durması gerektiğini söyleyecektir.


Son yıllarda uzmanların sıklıkla üzerinde durduğu "tekrar yöntemi" ile kişiye yerleşmiş olumsuz inancı silebilmek için, onun yerine kodlayacağı bir kelime ya da 5 kelimeyi geçmeyen cümleler belirleniyor. Bunu, içinden ya da dışından tekrar eden kişinin bilinçaltına yeni tohumlar ekilmiş oluyor. Yaşanmışlıkların etkisi bile kelimelerle tedavi ediliyor yani....


İster istemez maruz kaldığımız, üzerimizde taşıdığımız kelimeler bizlerle birlikte bu yaşa kadar geldiler. Kelimeleri değiştirebilmek düşünce tarzımızı, doğal olarak yaşantımızı değiştirecektir evet.... Önce kendi kelime bahçemizi güzelleştirelim. Sonra da çozuklarımızın bahçelerine pozitif kelimeler ekelim.


Ne demiş Mevlana?:

"Ey kardeş! Sen ancak bir düşünceden ibaretsin. Ondan başka neyin varsa kemiktir, ettir. Eğer düşüncen, manevi varlığın gül ise, sen de gül bahçesisin; diken isen küllüğe atılacak odun gibisin"


Düşüncelerinizi, kelimeleriniz oluşturur. Pozitif kelimeler ile mutlu günler dilerim.


Sağlıkla kalın,

Sevgiler

CANSIN SULTAN ARICAN


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page